Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015


·       Στον Δημοτικό Κινηματογράφο

 
Ida
 

Από την Πέμπτη

θα προβάλλεται καθημερινά (εκτός Δευτέρας)

στην αίθουσα  του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλο,

η ταινία Ida (****)

Ώρες προβολών καθημερινά 20.00 & 22.15 (εκτός Δευτέρας)

Γενική είσοδος 5 , φοιτητικά –μαθητικά -ανέργων 4 €,

Πληροφορίες: Τηλ. 24310 20000, http://cine-mylos.blogspot.com,

facebook/Δημοτικος Κινηματογραφος Τρικαλων.

Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2015: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Διεύθυνσης Φωτογραφίας, και Κοινού.

 Επίσημη Πολωνική Υποψηφιότητα σε πέντε κατηγορίες για τα Βραβεία OSCAR 2015: Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Β' Γυναικείου Ρόλου• Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο : International Critics'Award (FIPRESCI)• Βραβείο Καλύτερης ταινίας Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου 2013• Βραβείο Καλύτερης ταινίας (Crystal Arrow), στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Les Arcs • Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Les Arcs• Grand Prix και Βραβείο Οικουμενικής Επιτροπής στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας 2013.

Πολωνική ταινία, σκηνοθεσία Πάβελ Παβλικόφσκι με τους: Αγκάτα Τρεμπουσόφσκα, Αγκάτα Κουλέζα, Νταβίντ Όγκροντνικ 82'

Πολωνία 1962. Η Anna, μια ορφανή μαθήτρια καλόγρια μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η Ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, την θεία της Wanda. Η αδερφή της μητέρας της, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την ίδια, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ida. Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και που ανήκουν πραγματικά.Δ

Σημείωμα σκηνοθέτη:H IDA είναι μια ταινία για την ταυτότητα, την οικογένεια, την πίστη, την ενοχή, τον σοσιαλισμό και τη μουσική. Ήθελα να κάνω μια ταινία για την ιστορία, η οποία δεν θα ήταν ιστορική. Μια ηθική, αλλά όχι διδακτική ταινία. Ήθελα να πω μια ιστορία στην οποία ο καθένας «έχει τους λόγους του», μια ιστορία πιο κοντά στην ποίηση παρά στην αφήγηση.

Κριτική: Η Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι είναι η ταινία της χρονιάς, από τώρα· σφραγίζει την ευρωπαϊκή ευαισθησία όπως την σφράγισε πέρυσι η Grande Belezza του Πάολο Σορεντίνο. Πρόκειται για ταινίες-σπουδές, που μιλούν για την ψυχή των λαών και των ανθρώπων, για την αξεδιάλυτη συνύφανση του ατομικού με το συλλογικό, για το βάρος της μνήμης και της ιστορίας, για την Ευρώπη των νεκρών και των φαντασμάτων.[…] Ο Παβλικόφσκι πετυχαίνει μια ευτυχή κράση φόρμας και περιεχομένου, επειδή έχει κάτι να πει· για τη ζωή, τις ζωές των ανθρώπων, για τον πυρήνα της ύπαρξης, εκεί που συμφύρονται η ελπίδα, η αφέλεια, η απάθεια, η ερήμωση. Αν πρέπει να περιγράψουμε με μια λέξη την τέχνη του, θα ήταν: οικονομία. Τίποτε δεν λείπει, τίποτε δεν περισσεύει. Ν. Ξυδακης –Καθημερινή.

Στιλιζαρισμένο και εικαστικά συναρπαστικό οδοιπορικό στις απωθημένες αλήθειες, τις ενοχές και τα τραύματα μιας ολόκληρης εποχής. Ο Παβλικόφσκι («Το Τελευταίο Καταφύγιο», «Το Καλοκαίρι του Έρωτά μου») εντυπωσιάζει με την ώριμη σκηνοθετική του δεξιοτεχνία, ενώ οι πολιτικοκοινωνικές αναφορές του δεν βαραίνουν στο ελάχιστο τη συγκινητική σχέση των δύο παγιδευμένων στις ψευδαισθήσεις τους ηρωίδων. (αθηνόραμα)

-

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου