ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ,
9/7, 21.00, Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων.
Πρωταγωνιστούν Αιμίλιος Χειλάκης και Κων/νος Μαρκουλάκης
Εισιτήρια προπωλούνται στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων στην τιμή των 14 €. Η τιμή ισχύει έως 48 ώρες πριν την παράσταση Και στο www.tickets.gr, και στο τηλ. 6933173222.
Το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου και η Aρτivities παρουσιάζουν τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή την Δευτέρα 9/7 21.00, στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων, στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του ΟΑΠΚΦΑ Δήμου Τρικκαίων «Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ».
Εισιτήρια θα προπωλούνται από την Τρίτη 3/7 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων (Γαριβάλδη 8) στην τιμή των 14 €. Και στο www.tickets.gr, και στο τηλ. 6933173222.
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Αιμίλιος Χειλάκης Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Χρήστος Σαπουντζής Κώστας Κορωναίος Αλμπέρτο Φάις Γιάννης Τσεμπερλίδης
Κώστας Σειραδάκης Παναγιώτης Εξαρχέας Ονίκ Κετσογιάν Γιώργος Παπανδρέου Τζεφ Μααράουι.
Μετάφραση Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κοστούμια Κέννι Μακλίλαν
Φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος
Μουσική Δημήτρης Θεοχάρης
Βοηθός σκηνοθέτη Μάρω Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες Γιάννης Βασταρδής
Δημιουργικό Kiss My Art, Μαρία Παναγιωτωνάκου
Διεύθυνση παραγωγής Γεωργία Παναγιωτοπούλου
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις, ο γνωστός στο ελληνικό θεατρικό κοινό Λιθουανός σκηνοθέτης, καταπιάνεται με την εμβληματική τραγωδία έχοντας σαν όπλα του την μετάφραση του Μίνου Βολανάκη, τον ομαδικό τρόπο αφήγησης και ασκημένους στον αρχαίο Αττικό λόγο ηθοποιούς.
Ο Κέννι Μακλίλαν στα σκηνικά και στα κοστούμια, ο Δημήτρης Θεοχάρης στην μουσική σύνθεση και ο Νίκος Βλασόπουλος στους φωτισμούς, θα είναι οι πολύτιμοι συνεργάτες του για να αναδειχθεί η τραγωδία του ανθρώπου που δέχεται τα σκληρότερα χτυπήματα της Θείας Δίκης για μια ύβρη που εν αγνοία του διέπραξε.
Στα τελευταία λόγια του χορού ο Σοφοκλής γράφει: «…Για ότι πεθαίνει περίμενε τη στερνή του μέρα, προτού το μακαρίσεις…»
Αυτή η υποβλητική ιστορία, που την ωρίμασαν χιλιάδες χρόνια, αποκαλύπτει πόσο εφήμερη είναι η ανθρώπινη ευημερία και η δόξα. Πόσο εύθραυστη είναι η ελπίδα μας για την αιώνια και σταθερή αίσθηση της ασφάλειας και της ειρήνης.
Η πρόθεση όμως του Τσέζαρις Γκραουζίνις στο ανέβασμα της παράστασης αυτής, δεν είναι η διδακτική (αν και σοφή) διακήρυξη της ανάγκης να υπακούσει κανείς το πεπρωμένο του.
Ειδικά τώρα, ειδικά εδώ, τον ελκύει η ευκαιρία να μιλήσει για το αναφαίρετο δικαίωμα και την ευκαιρία να παραμείνει ο άνθρωπος περήφανος ακόμα και στην πιο καταστροφική κατάσταση και να αποδεχθεί την όποια κατάρα με αξιοπρέπεια.
Με άλλα λόγια, να αποδοθεί τιμή σε έναν άνθρωπο, που υποκλίνεται στην τρομερή του μοίρα, χωρίς να ταπεινώνεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου