Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017


·       Στον Δημοτικό Κινηματογράφο

 

Νερούδα

 

Από την Πέμπτη θα προβάλλεται

στην αίθουσα  του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλο,

η ταινία Νερούδα

Ώρες προβολών καθημερινά (εκτός Δευτέρας και Σαββάτου) 20.00 & 22.15

Την Κυριακή μια προβολή, στις 20.00.

Επίσης το Σάββατο 11 Μαρτίου, στις 19:55, σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, θα προβληθεί η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ GIUSEPPE VERDI «ΛΑ ΤΡΑΒΙΑΤΑ».

Πληροφορίες: Τηλ. 24310 20090, http://cine-mylos.blogspot.com

facebook/Δημοτικος Κινηματογραφος Τρικαλων.

 


Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα. Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσοναου έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General». Εντωμεταξύ στην Ευρώπη ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του. Ο ποιητής βρίσκει τον αγώνα με τον επιθεωρητή, ως ευκαιρία να επανεφεύρει τον εαυτό του. «Παίζει» μαζί του, αφήνοντας προσχεδιασμένα στοιχεία, κάνοντας πιο έντονο και επικίνδυνο το παιχνίδι γάτας-ποντικιού. Σε αυτή την ιστορία του διωκόμενου ποιητή και του αδιάλλακτου αντιπάλου του, ο Νερούδα αναγνωρίζει την ευκαιρία να γίνει τόσο ένα σύμβολο για την ελευθερία, όσο και θρύλος της λογοτεχνίας.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ:

Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος LiFO: Ο Πάμπλο Νερούδα δεν παρουσιάζεται ως αγιοποιημένη εκδοχή της επαναστατικής φιγούρας που πάνω-κάτω γνωρίζουμε αλλά ως αντιφατικό πλάσμα, ένας εγωιστής, αλαζονικός λάτρης της ηδονής και της καλής ζωής, ένας καλλιτέχνης που δεν απαρνήθηκε τις απολαύσεις, ακόμη κι αν γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι ταπεινός κομμουνιστής στην πράξη.

Χρήστος Μήτσης αθηνόραμα.gr: Ποιητική και σε πολλά σημεία μυθοπλαστική βιογραφία, η οποία αποδίδει με πρωτότυπο τρόπο το πνεύμα του σπουδαίου λογοτέχνη, ενώ στοχάζεται πολυδιάστατα πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία και την αληθινή ζωή.

Μανώλης Κρανάκης FLIX: O Πάμπλο Λαραΐν, παράλληλα με το «Jackie», συνεχίζει ένα σερί διαφορετικών μεταξύ τους αλλά υπέροχων ταινιών με μια βιογραφία του Πάμπλο Νερούδα - φτιαγμένη σαν ένα ποίημα, κόμικ, αστυνομικό, γουέστερν και ερωτικό γράμμα στη Χιλή μαζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου